E lezha tha per conin
E LEZHA THA PER CONIN
Carpe Diem (Zotëroje kohën) - Horaci…
Koha e Culajt kërkon energji për ta vënë në lëvizje si mendim dhe frymëzim poetik
Për poetin koha është amshim,
Në poezinë e tij njeriu nuk vdes, por shpirtëzohet në fjalë,
Marrëdhënia e poetit me Krijuesin synon ta transformojë kohën e njeriut.
Dy kohë” të Vilson Culajt nuk është ngutje për të shijuar unshëm të mirat tokësore.
Duke mbetur poeti ndryshe, medidativ, filozofik, metafizik dhe metaforik, i fjalëve të kursyer
Dy kohë” është një arritje e re për autorin dhe poezinë shqipe që shkruhet në Kosovë e më gjër
M’u përforcua kjo bindje kur shfletova etshëm librin poetik, “ Dy Kohë” të Vilson Culajt.
Poezia e Vilson Culajt është me densitet të lartë mendimi.
Ai…V… është i kudogjendshëm dhe i kudokohshëm, se ka ditur ta zbulojë, ta besojë, ta ndjekë dhe ta strehojë përgjithmonë Zotin në qenien e vet.
Jo vetem unë kam çelesat e thesarit poetik te Vilsonit
Jane te rralle njerezit e vargut me nje vetedije kaq te thelle per kolektivitetin
Nuk kam gjetur goditje e dajak me te mire sesa vargjet eVilsonit n ekete rrafsh , pra per harruesit e e kaluares sone kombetare
Culaj eshte product I nje tradite mbareshqiptare
Nuk kam lexuar asnje liber poetik qe rrok kaq gjeresisht dhe te trajtoj kaq skajshem kohen si aks artistic
Libri tashme eshte ndertuar sin je godine e bukur misteriaoze
Beatriçja e poetit Culaj fillon te Beatriçia e Dantes te permbyllura m evargje Eseniniane
Poezia ,, Bisede me Kleopatren ‘’ mund ta quajm poezi namë – mrekulli
Poezia ,, Loti I Tamares’’ ngjane me poezine e Fishtes ,, Nje Lule Vjeshte’’’
Ai eshte aty afer Fishtes me vlera tha dikush tjeter
E disa rrotulluan syte nga xhelozia, dikush u buzeqesh nga gezimi
O sa pak miq ka njeriu kur e therret lavdija
Vilsoni eshte ne kerkim te perhershem e essences se dashurise…
E cka nuk thane tjeter ne ate dite gezimi
CONI THA PER LEZHEN :
,, Ky eshte pagezimi im kulturor’’ Coni…
Coni do te thote per LEZHEN e njerezit e saj
,, NE PO NDAHEMI POR MBETET DASHURIA, KUJTESA E MIRE, DHE RESPEKTI I PERJETSHEM PER JU’’
12. 04.2014 Lezhë
E LEZHA THA PER CONIN
Carpe Diem (Zotëroje kohën) - Horaci…
Koha e Culajt kërkon energji për ta vënë në lëvizje si mendim dhe frymëzim poetik
Për poetin koha është amshim,
Në poezinë e tij njeriu nuk vdes, por shpirtëzohet në fjalë,
Marrëdhënia e poetit me Krijuesin synon ta transformojë kohën e njeriut.
Dy kohë” të Vilson Culajt nuk është ngutje për të shijuar unshëm të mirat tokësore.
Duke mbetur poeti ndryshe, medidativ, filozofik, metafizik dhe metaforik, i fjalëve të kursyer
Dy kohë” është një arritje e re për autorin dhe poezinë shqipe që shkruhet në Kosovë e më gjër
M’u përforcua kjo bindje kur shfletova etshëm librin poetik, “ Dy Kohë” të Vilson Culajt.
Poezia e Vilson Culajt është me densitet të lartë mendimi.
Ai…V… është i kudogjendshëm dhe i kudokohshëm, se ka ditur ta zbulojë, ta besojë, ta ndjekë dhe ta strehojë përgjithmonë Zotin në qenien e vet.
Jo vetem unë kam çelesat e thesarit poetik te Vilsonit
Jane te rralle njerezit e vargut me nje vetedije kaq te thelle per kolektivitetin
Nuk kam gjetur goditje e dajak me te mire sesa vargjet eVilsonit n ekete rrafsh , pra per harruesit e e kaluares sone kombetare
Culaj eshte product I nje tradite mbareshqiptare
Nuk kam lexuar asnje liber poetik qe rrok kaq gjeresisht dhe te trajtoj kaq skajshem kohen si aks artistic
Libri tashme eshte ndertuar sin je godine e bukur misteriaoze
Beatriçja e poetit Culaj fillon te Beatriçia e Dantes te permbyllura m evargje Eseniniane
Poezia ,, Bisede me Kleopatren ‘’ mund ta quajm poezi namë – mrekulli
Poezia ,, Loti I Tamares’’ ngjane me poezine e Fishtes ,, Nje Lule Vjeshte’’’
Ai eshte aty afer Fishtes me vlera tha dikush tjeter
E disa rrotulluan syte nga xhelozia, dikush u buzeqesh nga gezimi
O sa pak miq ka njeriu kur e therret lavdija
Vilsoni eshte ne kerkim te perhershem e essences se dashurise…
E cka nuk thane tjeter ne ate dite gezimi
CONI THA PER LEZHEN :
,, Ky eshte pagezimi im kulturor’’ Coni…
Coni do te thote per LEZHEN e njerezit e saj
,, NE PO NDAHEMI POR MBETET DASHURIA, KUJTESA E MIRE, DHE RESPEKTI I PERJETSHEM PER JU’’
12. 04.2014 Lezhë